Hoe wordt compost gemaakt?

Hoe wordt compost gemaakt?

Natuurcompost van Bodemgigant, een duurzame basis voor uw bodem! Compost is de meest duurzame manier van bemesting van uw tuin of gazon. De producten die we aanbieden worden namelijk verkregen vanuit reststromen van natuurlijke producten. Onze leveranciers produceren compost uit houtachtig groenafval. Dit betekent dat er veel takken en houtachtig materiaal in zit, maar ook gras. Kenmerkend voor onze compost is dat deze goed gecomposteerd is. Dit wil zeggen goed verteerd, het is daardoor minder zuur en beter opneembaar voor de planten. Hierdoor zijn ook vele onkruidzaden onschadelijk gemaakt. Het verschil tussen onze natuurcompost en de “compost op de hoek” is dat andere compost veelal wordt gemaakt van GFT afval. Hierdoor is de compost vaak zuurder en bevat deze meer huisafval.

Wat onze compost zo duurzaam maakt is dat het de kringloop van groenafval sluit. De gemeente ruimt bijvoorbeeld blad of snoeit takken, dit wordt ingenomen, gesorteerd en gefilterd. Dit wordt vervolgens gecomposteerd middels “rillen compostering”. Dit wil zeggen dat er grote langwerpige hopen met groenafval opgezet worden welke middels een machine machinaal gemixt worden. Hierdoor wordt het proces versneld en het product homogener. Na het composteren komt de compost terecht bij u in de tuin of in het openbare groen. Zo wordt de organische stof weer terug in de bodem gebracht.

Hoe waarborgen we de kwaliteit van compost in het proces:

 1. De procesvoering zorgt voor een veilig en kwalitatief goed compostproduct
 2. De gebruikte reststromen bevatten zo min mogelijk plastics of ander zwerfafval
 3. De geproduceerde compost voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen
 4. De afnemer weet wat hij krijgt, de waardes in de compost zijn zo constant mogelijk

Door een continu proces waarin de compost veel wordt omgezet voor een betere vertering wordt de productkwaliteit dus gewaarborgd. Door deze werkwijze en eisen die gesteld worden aan onze leveranciers wordt door de juiste procescondities tijdens het composteringsproces gezorgd voor hygiënisatie van de compost. Onze leveranciers beschikken daarnaast over een innameprotocol waarin is vastgelegd hoe mogelijke risico’s van inputstromen voor de kwaliteit van het compostproduct worden beheerst. De compost wordt na productie veelal gekeurd en voldoet daarmee aan alle eisen voor; onkruidkiemen, bodemverontreiniging en de meststoffenwet.

Rillencompostering
Een voorbeeld van het omzetten van een composthoop door middel van rillencompostering

 • Natuurcompost bodemgigant

  Natuurcompost – 1m3

  139.50 Incl BTW.
  Toevoegen aan winkelwagen