Skip to content
drainage van tuin met grind zonder afvoer

Drainage tuin zonder afvoer

Heeft u wateroverlast in uw tuin na elke hevige regenbui? U kunt uw tuin gemakkelijk draineren door middel van de juiste bodem te gebruiken. Bij gebruik van split of grind heeft u een drainage tuin zonder dat u een gehele afvoer systeem aan moet leggen. Lees hier verder hoe het precies werkt.

Hoe los je wateroverlast in de tuin op met natuurlijke drainage?

Om wateroverlast in je tuin effectief aan te pakken met natuurlijke drainage, begin je met het identificeren van de laagste punten waar water zich ophoopt. Verbeter de bodemstructuur door organisch materiaal, zoals compost, toe te voegen om de doorlaatbaarheid te verhogen. Leg grind of split op plaatsen waar water blijft staan, zoals paden en opritten, om plassen te voorkomen. Overweeg het graven van greppels of kanalen die overtollig water naar lager gelegen gebieden leiden, en vul deze met grind voor functionaliteit en esthetiek. Een Franse drain kan ook een uitstekende oplossing bieden door water effectief weg te leiden van probleemgebieden. Voeg waterminnende planten toe die helpen bij het absorberen van overtollig water en verfraai tegelijkertijd je tuin. Vergeet niet de drainageoplossing regelmatig te onderhouden om hun effectiviteit te waarborgen. Door deze stappen te implementeren, creëer je een gezonde, waterefficiëntie tuinomgeving.

Terras Aangelegd Nero ebano grind

Waarom split gebruiken als waterafvoer

Split is een uitstekende keuze voor effectieve waterafvoer in je tuin, vooral op plekken zoals paden en opritten waar je geen plassen water wilt zien na een regenbui. De reden dat split zo goed werkt, is vanwege zijn unieke, grove structuur. Deze structuur laat het water vrij door de kleine ruimtes tussen de stenen stromen, waardoor het snel naar de onderliggende lagen van de bodem wordt geleid.

Deze snelle waterafvoer voorkomt dat er plassen ontstaan, die niet alleen onaantrekkelijk zijn, maar ook schade aan de ondergrond kunnen veroorzaken door erosie of bevriezing bij koud weer. Bovendien helpt het gebruik van split om de stabiliteit van de ondergrond te bewaren en vermindert het de kans op verzakkingen, omdat het water niet stagneert, maar doeltreffend wordt afgevoerd. 

  • Ardenner split

    Ardenner split

    112,00149,00 Incl BTW.
    Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
  • yellow sun split

    yellow sun split

    131,00187,00 Incl BTW.
    Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
  • Basalt split

    122,00228,00 Incl BTW.
    Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
  • Rosso verona split 16/25mm

    Rosso verona split 16/25mm

    230,00383,00 Incl BTW.
    Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Voorbeelden van tuinen met split als drainage zonder afvoer

Hoe pas je split toe als drainage?

Het toepassen van grind of split voor drainage is eenvoudig. Leg een laag van deze materialen op plaatsen waar wateroverlast voorkomt, zoals rond tuinpaden, opritten, of zelfs in bloembedden. Voor een optimale werking kun je overwegen om eerst een laag geotextiel of worteldoek onder het grind of split aan te brengen. Dit helpt om onkruidgroei te beperken en zorgt ervoor dat de stenen niet in de bodem zakken, waardoor de drainage-efficiëntie behouden blijft.

Voordelen op lange termijn

De implementatie van grind of split in je tuin voor natuurlijke drainage biedt niet alleen een onmiddellijke oplossing voor wateroverlast, maar draagt ook bij aan de langetermijngezondheid van je tuin. Goede drainage helpt plantenwortels om gezond te blijven door te voorkomen dat ze in te natte grond staan. Dit vermindert de kans op wortelrot en andere door water veroorzaakte plantziektes.

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons