Skip to content

Grind & Split

Grind en Split wordt gebruikt in vele tuinen en opritten. Het voordeel van het gebruik van stenen als grind of split is het verzorgde uiterlijk en het verminderde onderhoud aan de tuin. Binnen de grind en split zijn er vele soorten verkrijgbaar. Zo is grind een (natuurlijk) ronde steen. Split is hoekig en vaak een gebroken steen. Van beide soorten zijn er vele soorten en maten te verkrijgen. Bij Bodemgigant koopt u gemakkelijk en snel uw grind of split voor uw tuin of oprit. Thuis geleverd in handige bigbags!

 • Rouge Belge split – 1m3

  135.00188.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Doornikse kalksteen split – 1m3

  112.00154.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Ardenner split – 1m3

  100.00138.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Crystal White keien – 1m3

  260.00360.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • yellow sun marble split – 1m3

  125.00172.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • yellow sun split – 1m3

  140.00194.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Natural blend pebbles grind – 1m3

  197.00268.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Moräne grind – 1m3

  122.00165.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Maasgrind/boerengrind – 1m3

  100.00132.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Japanse split – 1m3

  100.00137.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Icy blue grind – 1m3

  230.00320.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Icy blue split – 1m3

  138.00220.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Extra white split – 1m3

  189.00260.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Crystal White grind- 1m3

  240.00335.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Castle grind- 1m3

  145.00205.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Canadian slate zwart – 1m3

  177.00235.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Beach pebbles zwart- 1m3

  240.00455.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Basalt split – 1m3

  129.00210.00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Alpengrind – 1m3

  179.00249.00 Incl BTW.
  Opties selecteren

Hoeveel heb je nodig?

Lengte in m


Breedte in m


hoogte in cm


Aantal Big Bags:

Hier vindt u de belangrijskte voordelen van het gebruik
van grind & split in uw tuin:

Grind kopen
Bodemgigant levert grind in bigbags snel thuis door heel Nederland! Doorgaans zijn de bigbags binnen 3 werkdagen thuis geleverd. De zakken grind worden bij u voor de deur/ op de oprit geleverd. Tegen meerprijs is een levering op vaste dag mogelijk. Voor het gebruik van grind wordt veelal splitplaten of worteldoek gebruikt ter bescherming tegen onkruid.

Wat is grind?
Grind is een steen met een ronde vorm. Meestal is dit een natuurlijke ronding die ontstaat door het afslijten van gesteente. Grind vind je onder andere op rivierbodems. Door stromend water en zand van de rivier ontstaat natuurlijke erosie van de stenen waarbij de hoeken van stenen op natuurlijke wijze geslepen worden. Daarom wordt langs rivieren en op plekken waar vroeger rivieren liepen zand- en grind gewonnen. Grind kan ook op rotskusten ontstaan door de werking van de branding. Grind komt meestal voor in een mengsel met zand. Men kan dan spreken van een grindig zand of een zandig grind. Om het grind te verkrijgen wat bij u in de tuin ligt wordt het veelal gezeefd.

Gebruiken van grind
Grind wordt vaak gebruikt als bedekker voor opritten of parkeerplaatsen. Een groot voordeel van de toepassing van grind als verharding is dat het hemelwater via de natuurlijk ondergrond wordt afgevoerd. Dit in tegenstelling tot straatwerk waarbij het hemelwater wordt afgevoerd richting het rioolsysteem. De natuurlijke afwatering heeft als voordeel dat er minder druk op het rioolsysteem komt en houdt de natuurlijk balans van het grondwater beter op peil.

Split kopen
Bodemgigant levert split in handige bigbags snel thuis door heel Nederland! Zo hoeft u zelf de deur niet uit om grote hoeveelheden split op te halen. Dat scheelt een hoop gedoe! Doorgaans zijn de bigbags binnen 3 werkdagen thuis geleverd. De zakken split worden bij u voor de deur/ op de oprit geleverd met een vrachtwagen met laadkraan. Tegen meerprijs is een levering op vaste dag mogelijk. Voor het gebruik van split wordt veelal splitplaten of worteldoek gebruikt ter bescherming tegen onkruid. Zie de splitplaten hier.

Wat is split?
Split is kort gezegd gebroken steen, het is hoekiger van vorm dan grind. Het heet ook wel breuksteen en ontstaat door het breken van gesteente uit steengroeven (veelal in gebergten). Het breken van de stenen veroorzaakt de kenmerkende hoekige vormen. Het voordeel hiervan is dat split minder beweegt als het eenmaal gelegd is. Daarom is split een perfecte verharding voor opritten en looppaden.

Wat zijn fracties bij grind & split?
Bij veel van de aangeboden soorten grind en split zal u de “fractie” vermeld zien. Dit betekent simpelweg de grote van de grind/splitkorrels waarop gezeefd is. Tijdens het zeven worden de te grote of te kleine stenen er namelijk uit gesorteerd. De fractie bestaat altijd uit 2 getallen, de bovenmaat (Maximale grote) en ondermaat (minimale grote). Zo duidt 8/16 bijvoorbeeld aan dat de grindkorrels tussen de 8 en 16mm zijn.

Welke soorten grind en split zijn er?
Grind & split zijn er in vele soorten, kleuren en maten. Elke steensoort heeft zijn eigen kleur en daarmee uitstraling. Zo zijn er grindsoorten die mooi rond zijn en daarmee geschikt voor een plat dak, maar ook grindsoorten die zich perfect lenen als oprit of andere zware belastingen.

Harde en zachte steensoorten
Bij grind en split zijn er diverse steensoorten te verkrijgen, zo zijn er harde en zachtere gesteentes. Er wordt onderscheid gemaakt in stollings- en kalkgesteentes. Stollingsgesteente is een lavagesteente welke zeer hard is, bijvoorbeeld de populaire soort Basalt Split. Kalkgesteente is daarentegen wat zachter en bestaat uit versteend sediment zoals kalk, zand en klei.

Welke harde steensoorten zijn er?
Bij Bodemgigant bieden we diverse harde steensoorten aan die geschikt zijn voor gebruik bij een oprit of andere zware belastingen. Let bij de aanschaf dus op de hardheid vanwege de duurzaamheid van uw oprit of parkeerplaats. Een veel gebruikte soort voor opritten is Ardenner Split. Een andere populaire soort is Basalt split. Alpengrind is een wat grotere steen, veelal gebruikt als siersoort. Een andere mooie grindsoort voor opritten is kasteelgrind, ook wel castle grind genoemd! Dit grind wordt gekenmerkt door de mooie champagne achtige kleur.

Welke zachte steensoorten zijn er?
De zachtere steensoorten kunnen minder goed zwaar verkeer en hoge belasting verdragen. Deze stenen zullen sneller breken en beschadigen en zijn daarom meer geschikt als sierstenen. Deze worden met hun mooie kleuren vaak ingezet voor de aanleg van tuinen. Een voorbeeld van een iets zachtere steen is de Canadian Slate.

Grind en split aanleggen met grindmatten
Bij de aanleg van een border of oprit met grind of split is het aan te raden de grond te bedekken. Zo voorkom je het wegzakken van het grind en het doorkomen van onkruid. Veelal worden hiervoor de grind/splitmatten gebruikt. De splitmatten voorkomen dat het grind wegzakt en dat er zo spoorvorming ontstaat in de oprit of parkeerplaats. Ook voorkom je dat het grind of split wordt vermengd met modder en je daardoor wegzakt. Er zijn platen verkrijgbaar welke uitgerust zijn met worteldoek voor minimaal onderhoud.

Gebruik worteldoek bij de aanleg met grind of split
Wanneer u een border of deel van de tuin bedekt met grind of split is het aan te raden om eerst een laag worteldoek aan te brengen. Dit voorkomt dat er veel onkruid tussen het grind door groeit. Onkruidkiemen zitten namelijk altijd in de grond en waaien ook vanaf boven voortdurend de tuin in. Doordat het worteldoek voorkomt dat de zaden zich nestelen en wortelen heeft u minder onkruiddruk en minder onderhoud!

Compleet aanbod
Compleet aanbod in bodemverbeteraars en bedekkers
voor de hovenier en particulier!
Snel bezorgd
Bespaar tijd; Geleverd op een dag naar keuze direct op de juiste locatie. Kies tijdens het afrekenen zelf je
bezorgdag.
Advies op maat

We helpen je bij kiezen van de juiste producten – voor een florerende en gezonde bodem. 

Waarom Bodem Gigant?