Met welke grond vul ik een moestuinbak?
De moestuinbak is de laatste jaren erg populair geworden. Je kunt zowel een moestuinbak op de grond als verhoogd op poten aanschaffen of zelf maken. Bij de aanleg van een moestuinbak is het uiteraard belangrijk dat er goede grond in de moestuinbak zit. Met name bij de verhoogde moestuinbak of bak die niet in contact komt met de oorspronkelijke bodem. Doordat de bak afgesloten is zal deze sneller uitdrogen en is het van belang grond te gebruiken met een goed vocht bergend vermogen.
Welke grond gebruik ik in een moestuinbak?
Voor de moestuinbak is het dus van belang dat er genoeg vocht in de grond blijft zitten. Daarnaast groeien groenten het beste in een voedzame, vochtige en luchtige grond. Om dit te bereiken is het belangrijk om genoeg organische stof in de bodem te hebben. Dit kun je bereiken door het gebruik van potgrond, eventueel in combinatie met een bodemverbeteraar en/of bestaande grond voor een betere structuur. Zo krijg je een luchtige bodem welke rijk is aan organische stof, een perfecte start voor je groenten! Bij grotere bakken/perken kun je ook schone grond zoals bemeste tuinaarde gebruiken, waarna je deze jaarlijks bemest met natuurcompost.
Hoe hoog moet een moestuinbak zijn?
Voor een moestuinbak is de diepte heel belangrijk. Een moestuinbak moet minstens 30 centimeter diep zijn. Ideaal is tussen de 40 en 60 centimeter. Dit geeft de planten genoeg ruimte om diepe wortels te groeien, wat belangrijk is voor hun gezondheid en groei.
Hoeveel grond in een moestuinbak? Zorg ervoor dat de bak diep genoeg is om alle wortels ruimte te geven en vocht goed vast te houden, vooral als de bak verhoogd is en niet direct contact maakt met de grond eronder. Een diepte van 60 centimeter helpt de grond vochtig en voedzaam te houden, wat goed is voor de groei van je planten.
Tips voor een moestuinbak
Naast het gebruik van een goede grond/bodem in de moestuinbak is het aan te bevelen om de bak te bekleden met worteldoek. Worteldoek zorgt voor minder uitspoeling, minder doorgroei van onkruiden en zorgt ervoor dat je (houten)bak een langere levensduur heeft.
Naast het worteldoek kan het bij een (hogere) moestuinbak aan te raden zijn om een laag hydrokorrels onder in de bak te plaatsen. Het voordeel van de hydrokorrels is dat deze tot wel 45% vocht kunnen absorberen. Daarmee droogt je moestuin minder snel uit en is de vochtregulatie beter geregeld. Boven op de hydrokorrels gebruik je dan de bodemverbeteraar/ mengsel van potgrond of grond met natuurcompost.