Welke bodemverbeteraar gebruik je bij gras inzaaien?
Bij de aanleg van een nieuw gazon is het van belang de bodem goed voor te bereiden. Welke bodemverbeteraar gebruik je nou en hoe bereid je de grond voor op een nieuwe grasmat?
Wanneer zaai je gras?
Gras kan je in de regel het hele jaar door zaaien, behalve in de winterperiode. Zorg er wel voor dat het niet extreem droog is, zodat de zaden wel kiemen. Ideaal is te zaaien wanneer er regen op komst is! Na het zaaien is het verstandig het perceel regelmatig te beregenen.
Hoe bereid ik grond voor op gras zaaien?
Of je nou gras zaait of grasmatten legt, de voorbereiding is grotendeels hetzelfde. Zorg ervoor dat je de grond vrij maakt van onkruid en bestaande beplanting. Dit kan zowel machinaal met een frees of handmatig gebeuren. Verwijder de grond van stenen en ander afval. Het is verstandig de grond dan eerst te spitten of te frezen.
Hierna vlak je de grond uit/hark je het. Wanneer er grote gaten zitten kun je dit goed opvullen met Bemeste tuinaarde. Na het harken verwijder je alle stenen die in de grond zitten. Herhaal dit zo vaak als nodig om alle stenen eruit te halen voor het zaaien. Wanneer de grond schraal of zanderig is, is het aan te bevelen een bodemverbeteraar zoals compost te gebruiken voor betere structuur en vochtberging.
De ondergrond moet tot een diepte van ca. 30 cm los zijn zodat de zaten makkelijk kunnen doorgroeien.
Welke bodemverbeteraar gebruiken?
Om de bodem te verbeteren vóór het zaaien kunt u bijvoorbeeld natuurcompost doorspitten met de toplaag. Voor uw gazon gebruik je het beste een organische meststof of een meststof die bestaat uit een combinatie van organische en anorganische stoffen. Het voordeel van een organische mest is dat deze leidt tot een betere bodemstructuur. Het wordt langzaam opgenomen door het gazon en heeft het een langere werking. Het nadeel van organische mest is dat kan gaan klonteren en schimmelen als het niet goed verdeeld wordt.
Hoe zaai je gras?
Na de goede voorbereiding kan het graszaad gezaaid worden. Je kan dit handmatig strooien of met een strooiwagentje. Veelal volstaat het om dit gewoon met de hand te doen, al wandelend pak je graszaad uit een emmer en strooi je dit in een halve cirkel voor je uit. Je kunt daarbij in de lengterichting als de breedterichting over het perceel gaan voor goede dekking. Hark daarna de graszaden voorzichtig in zodat het enkele centimeters in de toplaag zit. Zo verbranden de zaden niet.
De hoeveelheid graszaad is afhankelijk van het merk en type zaad, in de regel volstaat zo’n 3-kg per 100 vierkante meter.
Na het zaaien is het verstandig het perceel te bewateren. Voorkom te veel besproeien waardoor modderplassen ontstaan. Wanneer er geen regen komt is het verstandig de eerste 2 weken regelmatig te sproeien en de grond vochtig te houden.