Skip to content
Bemeste tuinaarde gebruik

Alles wat je moet weten over bemeste tuinaarde!

Wat is de beste bemeste tuinaarde?

De beste bemeste tuinaarde bestaat uit schone grond, gemengd met producten zoals natuurcompost en waar nodig restveen. Door het inmengen van de natuurcompost ontstaat er verrijkte grond welke geschikt is om in te telen. BodemGigant maakt gebruik van grond welke speciaal ingekocht is op basis van het organische stofgehalte, pH en Lutumgehalte. Na een grondmonster wordt er natuurcompost in precies de gewenste verhouding toegevoegd. De Natuurcompost wordt compleet doorgemengd zodat er een mooi egaal product ontstaat. Bemeste tuinaarde is dus eigenlijk verrijkte grond.
Tuinaarde lijkt hiermee erg op teelaarde. Echter is het aandeel compost bij bemeste tuinaarde hoger. Hierdoor ontstaat een nog betere bodemstructuur en een hogere voedingswaarde.
Onze tuinaarde is een uitstekende basis voor beplanting. Ideaal om direct in te planten en zo de groei te bevorderen. De tuinaarde bevat belangrijke voedingsstoffen voor uw boom en planten en brengt balans in de bodem door de goede structuur. Dit product is ideaal voor het planten van bomen in open grond. Bemeste tuinaarde is ook te gebruiken om de bodem te egaliseren en aan te vullen.

Wat is beter bemeste tuinaarde of compost?

Bemeste tuinaarde wordt opgebouwd uit schone grond en natuurcompost. Wat beter is, dat is geheel afhankelijk van de toepassing! Compost is een bodemverbeteraar welke aan de bestaande grond wordt toegevoegd, dat kan betekenen dat het wordt doorgemengd of dat het als mulchlaag wordt gebruikt. In compost kan men niet direct planten omdat hierdoor de wortels van de plant “verbranden”. De compost is te krachtig en dient daarvoor eerst gemengd te worden met bestaande grond als verbeteraar. Tuinaarde is al een mengsel van compost en schone grond, hierdoor kunnen veel planten (of bomen) wel direct gepland worden in tuinaarde. Bemeste tuinaarde is daarmee ideaal voor het opvullen van verhoogde borders, of het aanvullen/egaliseren van je tuin. Hiermee heb je een kant- en klaar product welke zorgt voor een goede basis voor je tuin of border. De luchtige structuur en het organisch materiaal van de toegevoegde compost maakt je tuin bestendiger tegen uitdrogen.

Wat is het verschil tussen potgrond en tuinaarde?

Potgrond is een mengsel van verschillende natuurlijke grondstoffen, waaronder natuurcompost, restveen, perliet en gerecyclede kokos. Deze combinatie verbetert de bodem, versnelt de wortelgroei en houdt veel vocht vast. Hiermee is potgrond met name geschikt om planten in bakken of potten te zetten, dit kan zowel binnen als buiten zijn. Door de structuur en de met zorg gemaakte samenstelling is potgrond geschikt om lucht en water vast te houden. Hierdoor kunnen planten zich snel wortelen en ontwikkelen. Meestal zit er in potgrond voldoende voeding voor een aantal maanden. Bemeste tuinaarde is daarentegen vooral bedoeld om buiten te gebruiken, bijvoorbeeld voor het egaliseren van uw gazon of tuinborders. Het is minder geschikt voor planten in kleine bakken of potten, omdat het iets minder luchtig is als potgrond. Het kan wel gebruikt worden voor verhoogde borders. Het verschil met standaard tuinaarde is dat de bemeste tuinaarde al gemengd is met compost en hierdoor luchtiger is en meer voedingsstoffen bevat. Gebruik bemeste tuinaarde daarom met name voor het ophogen of aanvullen van tuingrond, een moestuin of grote verhoogde borders.

Wat is goedkoper potgrond of tuinaarde?

Er wordt vaak vanuit gegaan dat bemeste tuinaarde precies hetzelfde is of kan als potgrond, er zijn echter wel degelijk verschillen. Bemeste tuinaarde is in verhouding iets goedkoper, het wordt ook voor andere situaties toegepast. Bemeste tuinaarde is zwaarder omdat er schone grond inzit. Hierdoor is het soortelijk gewicht zeer hoog. Een bigbag bemeste tuinaarde kan wel 1100 tot 1250kg wegen! Een bigbag potgrond weegt daarentegen slechts ongeveer 550kg.

De verschillen tussen potgrond en tuinaarde zijn onder andere:
• Bemeste tuinaarde is goedkoper
• Bemeste tuinaarde is veel zwaarder
• Potgrond is luchtiger
• Potgrond is meer geschikt om direct in te planten

Door deze verschillen is potgrond geschikt om direct in te planten bij plantenbakken en potten. Potgrond wordt ook wel toegevoegd in een plantgat om de bodemstructuur te verbeteren en voor betere worteling te zorgen.

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons