Skip to content
Tuin aanleggen BodemGigant-verkleind

How to: tuin aanleggen!

Wil jij een nieuwe tuin aanleggen? Bij BodemGigant zijn we zelf geregeld in de tuin aan de gang! Zo hebben we onlangs de aanleg van een tuin gedaan, met daarin onder andere bloemenperken en een olijfboom. Bij de aanleg van de tuin kwamen we diverse zaken tegen die handig zijn om te weten wanneer je zelf een tuin aanlegt of veranderd.

Tuin aanleggen: Goede grond is de basis voor uw tuin

Voordat u begint met het aanleggen van uw tuin, is het belangrijk om de bestaande grond te analyseren. Veel tuinen hebben te maken met een onderlaag van wit zand, vooral onder bestaande tegelpaden of terrassen. Dit wit zand biedt weinig tot geen voedingsstoffen voor planten en moet daarom worden vervangen.

Van wit zand naar een vruchtbare bodem

Bij het aanleggen van perken of planten van planten/bloemen stuit je veelal op de reeds aanwezige grond die schraal is of zelfs bestaat uit wit zand. Zo hebben we tijdens ons project tegels uit een voortuin gehaald. Onder de tegels vandaan kwam natuurlijk een dikke laag wit zand. Wit zand is schraal en is niet de juiste bodem voor planten om op te groeien. Het witte zand is afgegraven en afgevoerd.

Opvullen met geschikte grond

Daarna is het zaak om de perken op te vullen met geschikte grond. Dit kan met een kant- en klaar grondmengsel zoals bemeste tuinaarde, of door het op te vullen met zwarte grond en dit te vermengen met een bodemverbeteraar zoals natuurcompost. Deze grondsoorten bieden de juiste voedingsstoffen en structuur die essentieel zijn voor de groei van uw planten.

Tuin aanleggen: Wit zand weghalen

Wit zand weghalen

Tuin aanleggen: Het belang van bodemverbetering

Na het opvullen van de perken met schone zwarte grond is de grond vermengd met natuurcompost. De zwarte grond bevat veelal niet genoeg voedingsstoffen en heeft niet genoeg vochtdoorlaatbaarheid voor de planten om optimaal te kunnen groeien. Daarom wordt geadviseerd om de grond te verrijken met compost of een ander type bodemverbeteraar, afhankelijk van de bodem en het type plant.

Compost doormengen

Aanplanten van bloemen, bomen of planten

Na het mengen van de grond met een laag compost of bodemverbeteraar bent u klaar om aan te planten! Met de grond nu rijk en klaar voor beplanting, kunt u beginnen met het plaatsen van uw planten, bloemen of bomen. Zorg ervoor dat u rekening houdt met de specifieke behoeften van elke plantsoort.

Aanplanten in voorbereide grond

Boom planten of verplanten

Bij het planten of verplanten van een boom zoals een olijfboom of pruimenboom is het van belang om de goede omstandigheden in de grond te creëren voor een optimale groei. Hiervoor is het aanbevolen om te werken met een product zoals bomengrond.

Olijfboom aanplanten met bomengrond van BodemGigant

Conclusie: Zelf een tuin aanleggen

Een tuin aanleggen is een proces dat geduld en de juiste materialen vereist. Met de kwalitatieve producten van BodemGigant en een zorgvuldige voorbereiding kunt u een prachtige en bloeiende tuin creëren die jaar na jaar blijft groeien. Bezoek onze website voor een uitgebreid assortiment aan bodemverbeteraars, grondbedekkers, en meer om uw tuinaanlegproject te ondersteunen. Zoek het geschikte product voor uw tuinaanleg project bij ons op de site! Bekijk onze producten hier

Tuin aanleggen BodemGigant-verkleind
Uw eigen tuin aanleggen

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons