Skip to content
Wanneer snoeien

Wanneer Kun Je Het Beste Je Tuin Snoeien? – Dit Is Hoe Je Tuin Mooi en Gezond Blijft

Het snoeien van je tuin tuin is een belangrijke zaak doordat het planten niet alleen mooi, maar ook gezond houdt. Doordat elke plant, boom en struik op een ander moment gesnoeid moet worden is het moeilijk om te weten wanneer je moet snoeien. We gaan in dit artikel bespreken wat de beste tijd is om je tuin te snoeien en verder we leggen uit waar je op moet letten tijdens het snoeien van je tuin. We geven op het einde nog een aantal tips & tricks geven en hebben zelfs een snoeikalender toegevoegd, begin dus snel met lezen.

Waarom moet je een tuin snoeien?

Het is belangrijk om je tuin goed bij te houden, en daar hoort snoeien ook bij. Het is een vermoeiende klus die veel werk kost, maar in ruil daarvoor blijven de planten en bomen in je tuin gezond en sterk. Met het snoeien van je tuin rem je namelijk de groei van je planten en bomen af waardoor ze langer blijven leven, het verjongt als het ware je tuin. Als gevolg zullen de planten in je tuin meer bloemen gaan groeien, en fruitbomen geven bijvoorbeeld meer vruchten.

Waarom moet je een tuin snoeeien?

Naast dat het dus gezond is voor planten om gesnoeid te worden, zorgt het ervoor dat planten en bomen niet te ver uitgroeien. Sommige planten kunnen anders oncontroleerbaar worden. Een andere plant ervaart juist weer nadelige effecten doordat niet ieder deel genoeg voedingsstoffen krijgt. Dit kan resulteren in het volledig afsterven van de boom of plant, wat natuurlijk zonde is als hij jaren zijn best heeft gedaan om te groeien. Hierdoor is het ook belangrijk om zieke en dode takken te verwijderen.

De voordelen van je tuin snoeien

Het op tijd snoeien van je tuin brengt dus verschillende voordelen met zich mee. Het zorgt er niet alleen voor dat de plant of boom gezond blijft, maar ook dat ze meer bloemen of vruchten kunnen groeien. We zullen de belangrijkste voordelen van je tuin snoeien hieronder overzichtelijk voor je op een rijtje zetten:

 • De planten worden gezonder en sterker
 • Het zorgt voor een langere levensduur
 • Planten en bomen zullen harder bloeien
 • De uitgroei van je planten wordt voorkomen

Wanneer kun je het beste een tuin snoeien?

Wat de beste tijd is om je tuin te snoeien is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Er zijn duizenden verschillende soorten planten, bomen en struiken, en elk van deze heeft zijn eigen moment om gesnoeid te worden. Als je dit niet op het juist moment doet kan het juist een omgekeerd effect hebben, in plaats van dat de plant beter groeit, sterft hij af.

Tuin snoeien in het voorjaar

Het voorjaar is de tijd wanneer je de meeste planten en struiken moet snoeien. Dit komt doordat de sapstroom zich dan over minder takken hoeft te verdelen wanneer ze gaan bloeien. Hierdoor krijgen alle overgebleven takken de voedingsstoffen die ze nodig hebben om zichzelf te genezen en sterk te worden. Ook zorgt het voor een betere luchtkwaliteit voor de planten waardoor ze in de zomer minder kans hebben om een ziekte op te lopen.

Over het algemeen probeer je dan ook te snoeien recht voordat de sapstromen weer beginnen te lopen, al blijft dit moeilijk om in te schatten. Het juiste moment is net voordat de plant weer gaat groeien, of als groei pas net begonnen is. Het ligt een beetje aan de plant wanneer dit is, maar ook het weer heeft hier veel invloed op. Als je een strenge winter hebt gehad zullen planten en struiken wat langer in ruststand blijven. Met een zachte winter kun je dus eerder beginnen met snoeien, maar dan moet je er wel op letten dat het vorstvrij blijft. Het voorjaar is tevens de beste tijd om je tuin de bemesten, dus dit kun je dan gelijk doen.

Tuin snoeien in de zomer

Snoeien in de zomer doe je eigenlijk maar zelden, wanneer je dit wel doet is het om je planten bij te houden. Het enige wat je wegsnoeit zijn uitgebloeide bloemen, zodat er nog meer bloemen kunnen groeien, en uitstekende takken, zodat je plant of struik mooi in vorm blijft. Ook knip je in deze tijd vaak de scheuten (nieuwe stengels met bladeren) van bomen weg, zodat hier de volgende lente geen onnodige energie naar gaat. Voor fruitbomen heeft dit als effect dat vruchten groter en lekkerder worden.

Tuin snoeien in het najaar

Je tuin snoeien in het najaar doe je om beschadigde en overbodige delen van een boom, plant of struik weg te halen. Dit zorgt ervoor dat ze gezonder door de winter heen komen, waardoor ze in het voorjaar beter kunnen groeien. Ook is dit de ideale tijd om bijvoorbeeld uitgebloeide tulpen knoppen weg te snoeien, zodat er in het voorjaar meer tulpen komen. Let er wel goed op dat je niet te vroeg begint met snoeien, als het namelijk nog mooi weer wordt zal de plant gewoon verder groeien waardoor een deel de winter niet zal overleven. We raden je ook aan om je tuin gelijk voor de bereiden op de winter door bodemverbeteraars te gebruiken.

Tuin snoeien in de winter

Net als snoeien in het voorjaar is snoeien in de winter vaak een grote taak. In de winter zijn alle planten in rustmodes en staan de sapstromen stil waardoor ze vrijwel niets van de snoeibeurt merken. Snoeien in de winter zorgt ervoor dat je bij oude planten nieuw leven inblaast, zodat ze in de lente sterk en gezond kunnen groeien. Ook kun je deze tijd gebruiken om een plant een nieuw uiterlijk te geven als je dat wil.

Wat is de beste tijd om bloemen te snoeien?

Nu je hebt gelezen over wanneer je het beste kunt snoeien weet je nog niet wat de beste tijd is om bepaalde bloemen kort te knippen. De ene bloem bloeit tevens in eerder als de andere, en is dan ook eerder actief in de lente. In dit onderdeel zullen we het gaan hebben over wanneer je het beste de populairste bloemen in je tuin kunt snoeien.

Wanneer hortensia snoeien?

Hortensia’s zijn een van de populairste planten doordat ze haar bloemen heel lang mooi blijven en de plant vele jaren mee gaat. Wanneer je hortensia’s snoeit, blijft de vorm mooi en voorkom je dat deze de andere planten in je tuin gaat overschaduwen. Er zijn vele verschillende soorten hortensia’s en deze kun je rond dezelfde tijd in het jaar snoeien, alleen worden ze niet op dezelfde manier gesnoeid. Het is daarom wel belangrijk om te weten of je een hortensia hebt die bloemen vormt op ‘overjarig hout’ of op eenjarig hout.

Wanneer hortensia snoeien?

Een hortensia die bloemen vormt op overjarig hout, doet dat op takken van die zij het jaar daarvoor heeft gegroeid, De andere soort vorm juist knoppen op nieuwe takken. Bij hortensia’s die op oud hout groeien moet je er rekening mee houden dat de gesnoeide takken dit jaar geen bloemen meer kunnen geven. Knip bij deze soort de uitgebloeide knoppen in het voorjaar weg en kort te tak in tot de gewenste lengte, houdt hierbij minimaal 10 cm over. Is de plant erg groot geworden en wil je hem wat verder uitdunnen? Snoei dan het ene jaar de eerste helft van de takken, en doe volgend jaar de andere helft.

Een hortensia op jonge takken snoei je op eenzelfde wijze, alleen maakt het hierbij niet uit welke takken je weg snoeit. Beide soorten hortensia’s kun je het beste rond april/maart knippen, let er alleen wel op dat het niet meer gaat vriezen. Verder is het noemenswaardig dat veel mensen in het najaar de oude uitgebloeide bloemen van hun hortensia’s snoeien. Dit kun je beter niet doen, omdat ze de plant in de winter beschermen tegen vorst en wind (en het geeft ook nog eens een mooi plaatje als er sneeuw valt).

Wanneer lavendel snoeien?

Een lavendel snoeien doe je zodat de plant gestimuleerd wordt om nieuwe uitlopers aan te maken, zodat je een mooie bos bloemen krijgt. In tegenstelling tot de hortensia, die je het beste maar een keer per jaar kunt snoeien, snoei je lavendel vaak twee keer per jaar. De eerste snoei doe je in het voorjaar rond maart/april wanneer het vorstvrij is, dit is de hoofdsnoei. Bij deze snoei knip je de plant terug tot aan de nieuwe scheutjes waarbij je zorgt dat je boven het kale hout blijft. Doe je dit niet heb je de kans dat de lavendel niet meer uitloopt.

Wanneer lavendel snoeien?

Lavendel snoeien in het najaar doe je voornamelijk om de plant voor te bereiden op het voorjaar. Je knipt de lavendel mooi in model door de aren (dunne stukjes op de bloem) af te knippen. Deze snoei kun je meteen doen wanneer de plant is uitgebloeid, dit is rond augustus/september. Verder is het aan te raden een lavendle die net aangeplant is ook een keer te snoeien. Dit zorgt ervoor dat het plant het eerste jaar niet groeit waardoor hij het jaar erop een stuk sterker en gezonder is.

Wanneer vlinderstruik snoeien?

De vlinderstruik is een van de favoriete planten van menig buiten liefhebber. Wanneer de vlinderstruik in de zomer in volle bloei is komen er allerlei vlinders en andere insecten op af. Wil je dat de vlinderstruik deze insecten aan blijft trekken dan zul je hem af en toe moeten snoeien. Er zijn verschillende strategieën voor het snoeien van vlinderstruiken met elk een ander resultaat. Dit komt doordat de meeste vlinderstruiken alleen bloemen krijgen op nieuwe takken, waardoor oude delen kaal blijven.

Wanneer vlinderstruik snoeien?

De eerste methode voor het snoeien van een vlinderstruik is om hem lekker kort te houden. Snoei hem in het in het voorjaar, rond maart, zo ver terug als je wilt. Je kunt de vlinderstruik zelfs tot de grond aan toe snoeien, alleen is het wel mooi om boven de nieuwe scheuten te blijven aangezien deze hetzelfde jaar alweer bloeien. De volgende manier is om een aantal oudere takken uit te laten groeien, zodat de vlinderstruik lekker hoog kan worden. Dit is mooi wanneer je de plant bijvoorbeeld achterin de border gebruikt. Houdt hierbij een bos met oude takken heel en snoei de nieuw aangegroeide takken weg.

De laatste manier is om de vlinderstruik ‘niet’ te snoeien. Bij deze methode snoei je de struik om de een of twee jaar een keer, zodat hij lekker kan uitgroeien en hij eerder in het jaar bloemen geeft. Het is wel aan te raden om de plant om de zoveel tijd te snoeien, want snoei als je hem nooit snoeit geeft hij op den duur minder bloemen. Het gevolg hiervan is ook dat er minder vlinders naar je tuin komen wat zonde is van het mooie uitzicht.

Wat is de beste tijd om bomen te snoeien?

We hebben net besproken wat de beste tijd is om hortensia’s, lavendel en vlinderstruiken te snoeien, en nu gaan we kijken naar de beste tijd om een aantal van de populairste boomsoorten te snoeien. We gaan de olijfboom, appelboom en beukenhaag haag met je bespreken. Je kunt de groei van deze bomen trouwens ook stimuleren door bijvoorbeeld bomengrond aan te brengen.

Wanneer olijfboom snoeien?

We hebben eerder in dit artikel al verteld dat het snoeien van planten en bomen zorgt voor meer bloemen en vruchten, en voor de olijfboom is dit niet anders. Wil je in de zomer kunnen genieten van een lekkere portie van je eigen olijven is het belangrijk om de olijfboom te snoeien. Ook staat de olijfboom bekend om zijn mooie uitstraling die je onderhoudt door hem goed te snoeien. Het is in principe geen ingewikkelde taak om een olijfboom te snoeien, maar het moet wel op het goede moment gebeuren.

Wanneer olijfboom snoeien?

Een olijfboom snoeien kun je het beste rond maart/april doen, wanneer de vorst net voorbij is. In de lente komt de boom uit zijn rustperiode en gaat hij weer nieuwe scheuten en bladeren groeien. Door hem dan een goeie snoeibeurt te geven zorg je ervoor dat de boom genoeg licht en lucht krijgt in de zomer maanden. Doe je dit niet, dan worden de takken binnen in de olijfboom onder kaal en dat is geen mooi gezicht. Een olijfboom is een snelle groeier en er worden binnen de kortste keren weer nieuwe schueten en bladeren gevormt.

Bij het snoeien van een olijfboom haal je eerst de dode takken weg. De volgende taak is het weghalen van de takken die naar binnen zijn gericht zodat de kern moi open blijft. Vervolgens kort je de lange rechtop staande takken in tot een gewenste hoogte en als laatste knip je nog even de scheuten aan de stam weg. Onthoud dat bij een olijfboom snoeien zorgt voor een betere groei.

Wanneer appelboom snoeien?

De appelboom is de meest voorkomende fruitboom in Nederland, en ondanks dat er af en toe een zure appel tussen zit, kun je door goed te snoeien in de zomer genieten van heerlijke appels. Een appelboom snoei je twee keer per jaar, een keer in de zomer, en een keer in de winter. De zomersnoei kun je op twee manieren doen met elk een ander resultaat, maar de wintersnoei is een stuk belangrijker dus zorg ervoor dat deze goed gaat.

Wanneer appelboom snoeien?

Tijdens de wintersnoei haal je oude takken die te dik zijn geworden weg. Deze taken vragen om korstbare energie die je liever naar de vruchten wil hebben. De winter snoei vindt plaats tussen november en maart wanneer de boom in rustmode is. De boom heeft dan vrijwel geen sapstroom waardoor je zo min mogelijk schade aanbrengt. Let er op dat je tijdens het snoeien de nieuwe kortloten (nieuwe uitlopers met een bloesemknop) niet weghaalt.

Voor de zomer heb je dus twee manieren om de snoeien. De eerste manier is om de appelboom in juni te snoeien. Haal hierbij de zogenaamde waterloten (snel omhoogschietende scheuten) weg. Deze vragen veel energie van de boom en die beter naar de ontwikkeling van de appels gaan. De tweede methode is om pas na de oogst een appelboom te snoeien. Hiermee stimuleer je de ontwikkeling van fruit in het jaar daarop.

Wanneer beukenhaag snoeien?

Een beukenhaag snoeien doe je over het algemeen ook twee keer per jaar, al kun je er ook voor kiezen om een beukenhaag ook vaker snoeien waardoor hij sneller dichtgroeit. Een beukenhaag snoei je eigenlijk alleen maar om de gewenste vorm te behouden. De eerste snoeibeurt doe je het liefste voor 21 juni, de langste dag van het jaar, omdat de haag dan nog een keer nieuwe scheuten aan kan maken. Dit zorgt ervoor dat de haag voor de winter mooi dichtgroeit.

Wanneer beukenhaag snoeien?

De tweede keer snoeien doe je rond september/oktober net voordat de winter aanbreekt., hiermee bereid je de haag voor op het voorjaat. Let er hierbij op dat het niet gaat vriezen want hier kan de haag niet goed tegen. Als je beukenhaag een flinke beurt nodig heeft, moet je dit ook rond september/oktober doen omdat hij dan zijn rustperiode ingaat.

Als je net een beukenhaag hebt geplant moet je hem ook een keer snoeien. Haal alle uiteindes en ongelijkheden uit de haag zodat hij mooi egaal dicht groeid. Wanneer de beukenhaag nog niet de gewenste hoogte heeft bereikt moet je hem geregeld blijven snoeien. Een beukenhaag snoeien moet je op een bewolke dag doen, omdat de bladeren (en jij zelf) anders kunnen verbranden.

Snoeikalender – Wanneer snoeien?

Je hebt nu gelezen wat de beste tijd is om de populairste bloemen en bomen te snoeien, maar er zijn natuurlijk nog veel meer planten. In de tabel hieronder hebben we een aantal van de meest gebruikte planten, struiken en bomen in een tabel gezet. Zo kun jij overzichtlijk zien wanneer je ze moet snoeien.

JanuariBlauwe regen, AppelboomJuliBlauwe regen, Vaste planten, Berk,
Esdoorn, Notenboom
FebruariFruitbomen, AppelboomAugustusLavendel, Buksbomen
Maart Hortensia, Lavendel, Vlinderstruik, Olijfboom, Appelboom,
Fruitbomen, Rozen, Winterjasmijn, Boltrompetbloem,
Blauwe spirea, Leilinde, Bessenstruiken
SeptemberLavendel, Beukenhaag, Hagen, Bomen
AprilHortensia, Lavendel, Olijfboom, FruitbomenOktoberBeukenhaag, Hagen, Bomen
MeiBuksbomen, Hagen, Winterheide, FruitbomenNovemberAppelboom, Bomen
JuniAppelboom, Beukenhaag, Buksbomen, Hagen, Winterheide, FruitbomenDecemberAppelboom, Bomen

Waar moet je op letten tijdens het snoeien van een tuin?

Het is niet alleen handig om te weten wanneer je het beste je tuin kunt snoeien, maar ook waar je op moet letten. We gaan hieronder een aantal veelgemaakte fouten met je doornemen, zodat jij deze niet hoeft te maken en vervolgens geven we een aantal tips & tricks om het snoeien makkelijker te maken.

6 veelgemaakte fouten tijdens het snoeien van een tuin

Het maken van fouten kan altijd gebeuren en is natuurlijk ook helemaal niet erg. De meeste fouten worden dan ook niet bewust gemaakt, daarom willen wij jouw hiervan op de hoogte stellen:

 1. Snoeien op het verkeerde moment – Veel mensen snoeien op het verkeerde moment hun tuin. In dit artikel hebben we grondig besproken wanneer je het best kunt snoeien, dus deze fout maak jij gelukkig niet meer!
 2. Te veel wegsnoeien – Een andere veel voorkomende fout is het wegsnoeien van een te groot deel van de plant of boom. We hoeven je niet te vertellen dat dit het einde van je plant of boom kan betekenen. Dit komt doordat ze fotosynthese nodig hebben om te groeien, en dit vindt plaats in de bladeren.
 3. Onder de knoop snoeien – We zien het ook vaak gebeuren dat de nieuwe knoppen bij planten en bomen weggehaald worden. Bij de knoppen worden er nieuwe bladeren scheuten aangemaakt, dus dit is niet verstandig.
 4. Recht wegsnoeien – De meeste mensen denken dat het recht wegsnoeien van takken niets kwaad kan, ondanks dat ze dit wel eens gehoord hebben. Wanneer je een tak recht snoeit dan is de kans namelijk groter dat de boom of plant een schimmelinfectie oploopt.
 5. Dode of zieke delen laten zitten – We zien het vaak gebeuren dat een boom of plant een dode of zieke tak heeft die niet weggesnoeid wordt. Dit is een zwakke plek voor de boom die snel kan doorslaan. Haal deze delen dus zo snel mogelijk weg.
 6. Een botte schaar gebruiken – Doordat het gereedschap niet goed schoon wordt gemaakt worden scharen bot. Als gevolg kunnen er geen zuivere snedes gemaakt worden waardoor deze slechter genezen.

Handige tips & tricks voor het snoeien van een tuin

Je weet nu wat je niet moet doen tijdens je tuin snoeien, maar wat moet je dan wel doen? We zullen nu een aantal handige praktische tips geven voor wanneer jij je tuin gaat snoeien.

 • Snoeien is een schone zaak dus, doe het vooral op je gemak.
 • Breng tijdens het snoeien een bodemverbeteraar aan voor de grond.
 • Haal nooit meer dan een derde van de massa weg.
 • Snoei op een droge dag om schimmels te voorkomen.
 • Snoei op een bewolkte dag om verbranding te voorkomen.
 • Maak je gereedschap goed schoon als je klaar bent.
 • Voorkom onkruid door het aanbrengen van boomschors.

Conclusie

Dus wanneer kun je nu het beste je tuin snoeien? Dat ligt vaak sterk aan de plant, struik of boom die je in je tuin hebt staan. De meeste planten snoei je in het voorjaar voor ze weer beginnen met bloeien, en nadat de eerste vorst weer is geweest. Dit zorgt ervoor dat de sapstroom zich over minder takken hoeft te verdelen waardoor de energie gaat naar de nieuwe bloemen. Er zijn een aantal planten die je in het najaar nog een keer kunt snoeien wanneer ze in rustmode zijn.

Bomen kun je over het algemeen het beste een keer in het najaar of winter snoeien wanneer het ze in rustmode zijn en het nog niet vriest. De sapstromen staan dan stil waardoor je de boom vrijwel niet beschadigd. Vaak snoei je bomen nog een keer in de zomer om de vorm goed te behouden. Ook zorgt dit ervoor dat fruitbomen meer energie naar de vrucht stuurt waardoor ze lekkerder worden.

Veelgestelde vragen over tuinen snoeien

Wat is de beste tijd voor het snoeien van je tuin?

Het beste antwoord op de vraag wanneer snoeien is het voorjaar doordat je dan onnodige delen wegknipt en de energie naar de belangrijke delen gaat. Vaak kun je ook in het najaar nog een keer snoeien om hem voor de bereiden op de lente.

Hoe vaak moet je blijven snoeien in een tuin?

Hoe vaak je moet snoeien ligt er aan met welke plant, boom, of struik je te maken hebt en wat het doel is. Sommige planten moet je maar een keer snoeien en andere juist twee keer. Bij een struik als de vlinderstruik kun je zelfs drie verschillende snoei methodes toepassen met elk een andere uitkomst.

Waar moet je op letten tijdens een tuin snoeien?

Er zijn een aantal puntjes waar je op moet letten tijdens het snoeien van je tuin, de belangrijkste hiervan zijn: zorg dat je op het goede moment snoeit, haal nooit teveel van de plant weg, snoei de takken schuin af en snoei op een droge bewolkte dag. Verder raden we je ook aan je gereedschap goed schoon te houden want dit maakt je taak niet alleen makkelijker, het is ook nog eens minder schadelijk voor de plant.

Wanneer moet je een hortensia snoeien?

De hortensia is de meest gebruikte plant in de tuin, dit komt doordat hij in de zomer mooi bloeit en in de winter ook een mooi plaatje kan geven wanneer het sneeuwt. Een hortensia kun je het beste maar een keer snoeien en dat is rond maart/april wanneer het niet meer gaat vriezen.

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons