Skip to content
Wanneer planten in de tuin zetten

Wanneer Kun Je Het Beste Planten In De Tuin Zetten, Het Voorjaar of Het Najaar?

Het voorjaar is weer begonnen en de bloemetjes beginnen te bloeien. Dit is ook de tijd dat steeds meer mensen in de tuin gaan werken. Aangezien bloemen en planten dood gaan wanneer je ze niet op het goede moment in de grond stopt, hebben velen de vraag wanneer ze het beste planten in de tuin kunnen zetten. In dit artikel gaan we kijken naar de beste tijd om te planten, welke planten in het voorjaar en welke in het najaar in de grond moeten, en waarom het belangrijk is om op het juiste moment te planten.

Wanneer planten in de tuin zetten – Samengevat

De beste tijd om te planten is in het najaar. Tijdens het najaar zijn planten in rustmodes waardoor ze minder water en voedingsstoffen nodig hebben. Ook kunnen planten in het najaar nog snel wortels groeien voordat de wintervorst komt. Dit zorgt ervoor dat planten in februari gelijk beginnen met groeien, zodat je er in de zomer optimaal van kunt genieten.

Zorg wel dat de planten die je in het najaar in de tuin zet tegen vorst kunnen, anders zullen ze de winter niet overleven. Deze soort planten, en eenjarige planten, moet je wel in het voorjaar aanplanten. In de zomer planten is niet aan te raden, doordat planten constant om jouw aandacht zullen vragen met de harde zon.

We raden je aan gebruik te maken van bodemverbeteraars en bodembedekkers. Deze zorgen ervoor dat de kwaliteit van je grond omhoog gaat en de bodem beter vocht vasthoudt. Hierdoor hoef je minder onderhoud aan je tuin te verichten en het verlaagd de kans op onkruid.

Wanneer kun je het beste je tuin aanplanten?

Wanneer planten in de tuin zetten is een vraag waar velen al eens over hebben nagedacht. De ene raadt aan om in het voorjaar planten in de tuin te zetten en een ander zegt weer het najaar, dus wat is het nu? Het antwoord op deze vraag zonder twijfel het najaar en zelfs in de winter kun je nog goed planten zolang het niet vriest. Planten in het voorjaar is vaak ook prima te doen en voor sommige planten zelfs een must, maar planten in de zomermaanden is af te raden. We zullen nu kort uitleggen waarom je de meeste planten het best in najaar kunt aanplanten en in welke gevallen je in het voorjaar plant.

Tuin planten in het najaar

Er zijn een aantal redenen waarom je het beste een tuin kunt aanleggen in het najaar. In het najaar staan planten in een rustperiode waarbij ze minder voedingsstoffen en water gebruiken. Verder is de bodem nog relatief warm en regent het vaker waardoor je een goede warme en vochtige grond hebt. Dit zijn ideale omstandigheden voor de jonge wortels van een plant om zich sterk in de grond te zetten.

Ook in de wintermaanden kun je gewoon planten in de tuin zetten zolang de grond niet te nat is en het niet heeft gevroren. Als er vorst in de grond zit is de grond te hard om een plantgat te maken. Wanneer het niet te veel regen en er geen vortst is, kun prima je planten in de grond zetten. Je hoeft dan ook niet bang te zijn voor navorst want daar kunnen de meeste planten gewoon tegen (winterharde planten). Het enige nadeel aan planten in de winter is dat de wortels pas vanaf februari beginnen te groeien waardoor je ze beter rond september/oktober in je tuin kunt zetten.

Tuin planten in het voorjaar

Zoals je hierboven las raden we je over het algemeen aan om in het najaar planten in de tuin te zetten, maar ook hier zijn een paar uitzonderingen op. Zo zijn er een aantal kwetsbare planten die niet tegen de vorst kunnen en eenjarige planten die sowieso de winter niet overleven, deze kun je het beste in het voorjaar planten. Hetzelfde geldt voor exotische planten en zomerbollen zoals de Agapanthus, Dahlia en Petunia. Wanneer je een boom of haag in de tuin wilt zetten kun je dit ook het beste in het voorjaar doen, mits ze in de pot zijn gekweekt.

Je tuin aanplanten in de zomer is niet aan te raden, dit komt doordat de grond vaak droog is waardoor je de plant constant in de gaten moet houden. Ook kan de bodemtemperatuur te hoog zijn waardoor de planten het water niet goed opnemen. Hierdoor kun je hem gemakkelijk te weinig of juist teveel water geven als je niet goed op let. Tijdens de zomertijd in de tuin heb je het al druk genoeg met onderhoud, dus planten in de tuin zetten moet je ook helemaal niet willen.

Waarom is het belangrijk om een plant op het juiste moment in de grond te zetten?

Wanneer je planten in de tuin gaat zetten en dit niet op het juiste moment doet, heeft dit negatieve gevolgen voor je tuin. Tijdens het planten beschadigen er namelijk altijd wat wortels. Als resultaat kunnen planten kunnen bijvoorbeeld niet goed water en voedingsstoffen opnemen uit de grond, waardoor je hem extra in de gaten moet houden. Doe je dit in de zomer wanneer de grond droog en de bodemtemperatuur hoog is, dan kan dit het einde betekenen voor je plant. Het water verdampt namelijk voordat het de wortels kan bereiken.

Verder moet je bij het planten van je tuin in de zomer opletten dat zijn plaats niet verdrongen wordt door andere planten. Het is ook niet handig om een plant in de grond te zetten wanneer je van plan bent op vakantie te gaan, je kunt dan beter even wachten tot het najaar. Wanneer je om wat voor reden dan toch in de zomer planten in de tuin zet, zorg er dan voor dat je dit op een koeler tijdstip van de dag doet. Ook water geven moet je niet midden op de dag doen aangezien de bladeren anders kunnen verbranden, doe dit liever in de ochtend of avond.

Wanneer bloembollen planten?

Voor het planten van bloembollen geldt de regel “hoe eerder je bloembollen plant, hoe beter ze aan slaan”. Maar er zijn zoveel verschillende soorten, dus wanneer kun je nu het beste bloembollen planten? Het ligt er bij bloembollen sterk aan wat voor bollen je hebt, je hebt voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en najaarbloeiers. Elk van deze verschillende bloembollen kun je beter op een ander tijdstip planten.

Wanneer bloembollen planten?

Voorjaarsbloeiende bloembollen kun je het beste tussen september en december in de tuin planten. Oktober is hierbij de ideale maand doordat zowel vroege als late bloeiers, zoals tulpen, genoeg tijd hebben om hun wortels in de grond te zetten. Het planten van najaarsbloeiende bloembollen doe je in principe tegelijk met het planten van de voorjaarsbloeiers. Voor zomerbloeiende bloembollen is het ideale moment om te planten in mei omdat er dan geen nachtvorst meer is. Wil je eerder beginnen met het planten van zomerbloeiers, dan kun je ze vanaf maart in een pot kweken.

Een handige tip is dat bloembollen over het algemeen alleen te koop zijn wanneer je ze ook in de tuin kunt planten. Verder is het goed om te weten dat veel soorten bloembollen verwilderen, wat wil zeggen dat je elk jaar meer bloemen krijgt. Enkele bloemen kunnen niet tegen wintervorst, deze zul je aan het einde van het jaar uit de tuin moeten halen en binnen moeten zetten als je wil dat ze de winter overleven.

Waar moet je op letten tijdens het planten van je tuin?

Nu je weet wanneer je het beste je tuin kunt aanplanten is het ook handig om te weten waar je op moet letten tijdens het planten van je tuin. We zullen hieronder een lijst met 8 aandachtspunten opnoemen, zodat je hierbij op kunt letten tijdens het planten.

  1. Het plantgat moet groter zijn dan de wortelkluit of bloembol
  2. Maak voor het planten in de tuin zetten de grond goed los
  3. Zorg voor genoeg voedingsstoffen in de grond met bodemverbeteraars
  4. Plant de wortelkluit/bloembol diep genoeg in de grond
  5. Maak de grond goed nat, vooral bij een zonnige periode
  6. Geef je planten in de tuin niet te veel water (voel of de grond nog nat is)
  7. Dek de grond af met bodembedekking zodat de grond langer nat blijft
  8. Vermijd water geven op het warmste moment zodat je planten niet verbranden

Hoe bereid je een tuin voor op het planten?

We hebben net 8 aandachtspunten gegeven voor het aanplanten van je tuin en hierbij las je ook over bodemverbeteraars en boomschors. Bodemverbeteraars en boomschors zorgen ervoor dat je planten minder nazorg nodig hebben nadat je ze hebt aangeplant.

Bodemverbeteraars

Wat zijn bodemverbeteraars? Bodemverbeteraars verhogen de kwaliteit van je grond doordat ze belangrijke voedingsstoffen met zich meedragen. Ook reguleren bodemverbeteraars het water in de grond waardoor je gezondere planten krijgt. Over het algemeen meng je de bodemverbeteraar met de grond, maar er zijn er ook een aantal die je als bodemvervanger kunt gebruiken zoals teelaarde en potgrond. De meeste bodemverbeteraars kunnen ook dienen als een bodembedekker.

Bodemverbeteraar

De meest gebruikte bodemverbeteraar is compost, aangezien deze kan dienen als bodemverbeteraar, bodembedekker en meststof. Compost bestaat ook nog eens uit 100% plantaardig materiaal waardoor hij ideaal is voor de biologische teelt. Als bodemverbeteraar is het goed te combineren met bodembedekkers als boomschors of houtsnippers. Je kunt alleen niet rechtstreeks in compost planten, je zult hem eerst met de grond moeten mengen. Je kunt compost ook als mulchlaag gebruiken, breng dan gewoon een aantal centimeter boven de grond aan.

Bodembedekkers

Een bodembedekker is een laag die je op de grond aanbrengt zodat de bodem minder onderhoud nodig heeft. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de grond vocht langer vasthoudt. Hierdoor hoef je planten minder vaak water te geven en heeft onkruid minder kans om te groeien. Als bodembedekker wordt vaak boomschors gebruikt, maar je kunt ook gebruik maken van houtsnipper

Bodembedekkers

Het voordeel aan het gebruik van boomschors is dat het langzaam composteert waardoor de voedingsstoffen opgenomen worden door de grond. Ook zijn er verschillende manieren om boomschors te gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als decoratie of voor het aanleggen van een pad in je tuin. Verder zorgt het aanleggen van boomschors als bodembedekker ervoor dat de ondergrond niet zomaar weg spoelt in het geval van zware regen.

Conclusie

In dit artikel heb je geleerd wat de beste tijd is voor planten in de tuin zetten. Over het algemeen is dit het najaar doordat de wortels van planten dan alvast in de grond groeien. Hierdoor kunnen als ze in februari meteen beginnen met verder groeien.

Toch zijn er een aantal planten die je beter in het voorjaar in de grond kunt stoppen. Zo zijn er planten die niet tegen vorst kunnen of planten die maar één jaar mee gaan. Deze planten kun je het beste tussen februari en mei in de tuin zetten.

Zorg ervoor dat je er met het planten in de tuin zetten op let dat je ze diep genoeg plant en genoeg water geeft. We raden je aan om ook gebruik te maken van bodemverbeteraars en bodembedekking omdat je hierdoor minder onderhoud hebt aan je tuin.

Veelgestelde vragen over tuin aanplanten

Wanneer kan je planten in de tuin zetten?

In principe kun je altijd planten in je tuin zetten, maar het beste moment is over het algemeen het najaar. Wanneer je in het najaar planten in de tuin zet kunnen de wortels alvast aangroeien. Wel zijn er een aantal planten die je beter in het voorjaar kunt planten zoals eenjarige planten en planten die niet tegen vorst kunnen.

Wat is de beste tijd om te planten?

De beste tijd om te planten is veruit het najaar. Dit is wanneer planten in rustmode zijn waardoor ze minder voedingsstoffen en water nodig hebben. Ondertussen kunnen ze wel alvast wortels groeien voordat de wintervorst voor de deur staat. Let er wel op dat de planten die je in het najaar plant tegen vorst kunnen.

Wanneer bloembollen planten in de tuin?

Bij bloembollen planten in je tuin ligt het er aan wat voor bloembollen je hebt. Er zijn voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en najaarbloeiers. Voorjaarsbloeiers en najaarbloeiers plant je in het najaar en zomerbloeiers plant je rond mei.

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons