Skip to content
Zomer in de tuin

Zomertijd in de tuin!

Zomertijd in de tuin!

Het is alweer bijna zomer! Hitte en droogte kenmerkt de laatste jaren de Nederlandse zomer. Ook voor uw tuin verandert er veel. Wat voor zomeronderhoud kan uw tuin nou gebruiken? Hieronder een aantal tips om uw tuin in goede conditie te houden tijdens de zomer.

Onderhoud van plantenborders

De plantenborders groeien tijdens de zomer natuurlijk steeds voller. De planten die gaan overheersen kunt u dan ook voorzichtig terug knippen. Heesters (Dit zijn planten waarvan de stengels verhouten – Vlak boven de grond vormen zich vertakkingen – Er wordt geen (duidelijke) stam gevormd) welke vóór de zomer bloeien mag u pas na de bloei snoeien, de overige planten mag u de gehele zomer door wat bijsnoeien.

Ook de snoei van de rozen is in de zomerperiode belangrijk. Knip hierbij de blaadjes na de bloei 2 tot 3 blaadjes onder de bloemenvertakking af. Zo blijft de plant op gelijke hoogte en kunnen de nieuwe uitlopen van de roos zich van ontwikkelen.

Als planten te hoog en zwaar worden tijdens het zomerseizoen kunnen ze gaan knakken. Dit kunt u voorkomen door ze te ondersteunen met bamboestokken of speciaal gemaakte plantstakes.

In de zomer is ook bemesting belangrijk. Vergeet daarom niet om uw plantenborders en rozenplanten de hele zomer door goed te bemesten! Zo blijft de tuin mooi in bloei. Bemesten kan met een natuurlijke en organische bemester zoals compost. Ook de hagen mogen her en der bemest worden. Zeker in de hele warmere periodes kunnen de hagen en planten doorgaans wel wat extra voeding gebruiken.

Om uitdroging te voorkomen kunt u daarnaast de bodem van uw borders bedekken met een bodembedekker zoals boomschors. Zo verdampt er minder water en blijft de bodem gezonder. Ook krijgt onkruid hierdoor minder kans op doorkomen.

Snoeien van hagen

Het snoeien van een heg kan prima in de zomer. Een taxushaag, beukenhaag, haagbeuk of snelgroeiende coniferen mogen in de zomerperiode gesnoeid worden. Wanneer deze vroeg in het seizoen gesnoeid worden, voor half juni, dan zullen er nog nieuwe scheuten gevormd worden en is het zeer waarschijnlijk dat u de hagen in augustus nog een keer moet snoeien. Snoei het liefste niet tijdens volle zon om verbranding te voorkomen.

Gazon

Tijdens de zomer groeit het gras natuurlijk aanzienlijk. Maai uw gazon daarom 1 tot 2 maal per week, afhankelijk van de droogte. In droge periodes is het aan te raden om minder vaak en niet te kort te maaien om uitdroging van uw gazon te voorkomen.

Wanneer er wel regen komt kan tussentijdse bemesting goed zijn voor de gezondheid van uw gazon! Optioneel kunt u bij aanhoudende droogte uw gazon besproeien. Doe dit dan bij voorkeur in de avonduren om verbranding van het gazon tegen te gaan. Houd er ook rekening mee dat u het gazon niet té veel water geeft. Een goede regenbui is namelijk al voldoende voor het gewenste herstel.

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons