Skip to content

De voordelen van compost

Inhoud van deze blog

In deze blog laten we u kennis maken met het product natuurcompost en de voordelen van het gebruik van compost. We laten u exact zien wat de voordelen van natuurcompost zijn en voor welke situatie dit een geschikt product is! Door het voortdurend uitputten van de grond door het weghalen van de organische stof, denk aan weghalen van blad, verwijderen van grasmulch en het verarmen van de bodem met kunstmest, ontstaat er een tekort aan essentiële nutriënten. Ook verdwijnt op den duur het natuurlijke evenwicht in de bodem. Bemesten met natuurcompost brengt meer balans in de bodem! We leggen u graag uit waarom!

Wat is compost?

Natuurcompost is een organische meststof en bodemverbeteraar. Het wordt gemaakt van herwinbare, natuurlijke materialen, zoals snoeihout, gras, blad en ander houtachtig-groenafval. Doordat compost gemaakt wordt uit deze restromen, en niet uit gft-afval, bevat de natuurcompost de juiste voedingsstoffen voor de plant. Om deze redenen is natuurcompost een van de meest duurzame manieren van bemesting! De groene reststromen worden in een gecontroleerd proces gecomposteerd waardoor de kwaliteit geborgd is, hierdoor is de Natuurcompost vrij van onkruidzaden.

Doordat het bestaat uit 100% plantaardig materiaal, bevat het precies wat planten nodig hebben: de juiste voedingselementen in de juiste verhouding. Bovendien kan de bodem dankzij de compost beter vocht vasthouden en drogen planten minder snel uit.

Wat zijn de voordelen van compost?

De voordelen van het gebruik van natuurcompost in uw tuin zijn onder andere;

  • Compost verbetert de bodemstructuur. Daarmee zorgt het voor het vergroten van het watervasthoudend vermogen: Dankzij compost wordt de structuur verbeterd en werkt de bodem als een spons. Dit leidt tot minder snel uitdrogen van uw planten.
  • Compost activeert het microbiologische leven en is daarmee bodemvruchtbaarheid verhogend: Het organische stofgehalte wordt verhoogd, en de compost zorgt voor gezonde opbouw van planten door de nutriënten die erin zitten.
  • Klimaatverbetering: Koolstof bindt zich beter aan de bodem, het organische stofgehalte stijgt wat leidt tot een netto onttrekking van koolstof aan de atmosfeer.
  • Compost vergemakkelijkt de infiltratie van water en vermindert zo erosie. 
  • Compost werkt de bodemverzuring tegen.
  • Compost levert traagwerkende nutriënten.
Bekijk hier de gegevens over de onderzoeken naar de voordelen van compost van de Brance Vereniging voor producten van compost, biomassa en andere hernieuwbare grondstoffen (BVOR) .
De voordelen van compost in uw tuin of moestuin
De voordelen van compost in uw tuin of moestuin

Het gebruik van compost in uw tuin of moestuin

U kunt de Natuurcompost op twee verschillende manieren toepassen;

  1. De compost door de bestaande grond heen mengen/spitten. U kun planten namelijk niet in 100% Natuurcompost poten. Meng de natuurcompost met de bestaande grond. Breng een laag van een paar cm aan en meng dit door de bovenste 20 cm van de grond.
  2. De Natuurcompost inzetten als een mulch laag. Dit wil zeggen het product, in een dunne laag van een aantal cm, boven op de grond aanbrengen zonder het in te mengen. Doordat de Natuurcompost vrij is van onkruiden zorgt dit voor een tijdelijke onderdrukking van onkruiden. Wel komt de Natuurcompost langzaam in de bestaande bodem waardoor u op langere termijn wel de voordelen van compost heeft. Bedek de grond met een ruime laag natuurcompost. Gebruik bij fijne compost tot 5 cm, grove compost tot 10 cm.

De zuurtegraad van compost

Onze natuurcompost is van de hoogst verkrijgbare kwaliteit. De compost heeft een pH van 7-8 en is daarmee geschikt voor planten bijna alle planten. Enkel bij zuurminnende planten dient u rekening te houden met de pH van de bodem.  Heide, azalea en rododendrons houden bijvoorbeeld van een zure bodem. Bij het aanplanten van deze of andere zuurminnende planten wordt traditioneel veel turf gebruikt om de bodem te verzuren. 

Zuurminnende planten vragen een pH gehalte tussen 4,5 en 5,5 – Bij een te hoge of te lage Ph kunnen gebreks-verschijnselen optreden – groeiremming, minder goede voedselopname, gele bladeren. Bij het toevoegen van Compost (met een lichte alkalische werking) dient u dus op te letten dat de grond niet minder zuur wordt. Om deze reden wordt er vaak tuinveen toegevoegd in deze situaties. 

Conclusie over de voordelen van compost

In de blog “De voordelen van natuurcompost” hebben we uitvoerig besproken hoe compost uw tuin kan transformeren. Het gebruik van compost brengt significante voordelen met zich mee, die bijdragen aan een gezondere, duurzamere en levendigere tuin.

Door het verhogen van het watervasthoudend vermogen van de bodem, zorgt onze compost ervoor dat uw planten minder snel uitdrogen. De verbeterde bodemstructuur functioneert als een spons, wat essentieel is voor het behoud van vocht, vooral tijdens de drogere maanden. Daarnaast draagt het bij aan de bodemvruchtbaarheid door het verhogen van het organische stofgehalte. De nutriënten in onze compost zorgen voor een gezonde opbouw van uw planten, waardoor deze sterker en weelderiger groeien.

Niet te vergeten is het positieve effect van natuurcompost op het klimaat. Het gebruik ervan in uw tuin draagt bij aan klimaatverbetering doordat koolstof zich beter bindt aan de bodem. Dit verhoogde organische stofgehalte leidt tot een netto onttrekking van koolstof aan de atmosfeer, wat bijdraagt aan de vermindering van de globale koolstofvoetafdruk.

Het integreren van natuurcompost van BodemGigant in uw tuinpraktijken is dus niet alleen een investering in de gezondheid en schoonheid van uw tuin, maar ook in de gezondheid van onze planeet. Kies voor onze compost en geniet van de talloze voordelen die het te bieden heeft. Bekijk hier onze natuurcompost. 

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons