Skip to content

Hoe bemest je een vijgenboom?

Hoe bemest je een vijgenboom?

Vaak krijgen we vragen van onze klanten over hoe je een vijgenboom het beste kan bemesten! Een vijgenboom is een erg specifieke boom om te bemesten en onderhouden. De vijgenboom (Ficus Carica) is lid van de moerbeifamilie. De vijgenboom kan zonder snoei uitgroeien tot ca. 10m hoogte, de boom is bladverliezend en van nature afkomstig uit Azië en voornamelijk aangeplant vanwege de eetbare vruchten, de vijgen. Een vijg wordt meestal geplant in een pot die vorstvrij overwintert, maar er zijn ook winterharde rassen die in de volle grond kunnen.

Een vijg planten

Een vijg plant je het beste in het voorjaar in potgrond, zodat hij de hele zomer wortel kan schieten. Veelal worden vijgen geplant in een pot zodat deze in de winter veilig binnen kan staan. Een nadeel van een pot is dat de plant bij vorst sneller vorstschade heeft doordat de hele kluit bevriest. Wanneer hij buiten blijft staan is het dan ook aan te raden de vijg wel in volle grond te planten. Wanneer je een vijg in de volle grond plant is het belangrijk om te letten op de soort vijg en de vorstbestendigheid. Daarnaast kun je een vijg het beste op een beschutte warme plek planten. Idealiter plant je de vijg tegen een muur of een schuur. Het voordeel is dat de vijg daardoor minder op de wind staat en dat de muur vaak nog lang warm blijft ‘avonds.

Een vijg heeft niet extreem veel water nodig en de kluit mag dus ook een beetje indrogen voor je hem weer water geeft. Het is goed waarneembaar wanneer de vijg te droog staat, de bladeren gaan dan slaphangen. De vijg herstelt zich echter snel wanneer deze voldoende water krijgt.

De juiste bodem voor een vijg

Vijgen houden van een neutrale grond (met een pH van 6,5 tot 7,0), de bodem is het beste licht, goed gedraineerd en rijk aan mineralen. Een vijg is zoals gezegd ook geschikt om te telen in een plantenbak/pot. De Nederlandse grond en omstandigheden zorgen er namelijk voor dat de boom flink groeit alleen weinig vruchten geeft. In een pot kun je de natuurlijke omstandigheden (Droog en arme grond) beter nabootsen! Wanneer je plant in een pot kun je ervoor kiezen om Hydro korrels onderin te leggen voor een goede afwatering, zo voorkom je dat de wortels in het water staan. Vervolgens kun je de pot vullen met een mengsel van compost, potgrond en een deel bestaande grond. Door de vijg schraal te houden qua voeding zal hij meer vruchten produceren.

Het beste snoeimoment voor een vijg ligt tussen eind november en eind januari wanneer de plant in rust is.

Bemesting van een vijgenboom

Een vijgenboom heeft in de volle grond weinig voeding nodig, in een plantenbak is er wat meer verzorging nodig. Geef een vijg in pot een gemiddelde hoeveelheid organische, samengestelde meststof speciaal voor fruit. In het voorjaar (maart) en eventueel nog een keer een kleinere hoeveelheid in de zomer. Je kunt een vijg tevens ook bemesten met koemest en kalk.

Vijgenboom bemesten bodemgigant

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons