Skip to content
Easygravel3XL-grindmatten-splitplaten

Hoe leg je grindmatten of splitplaten?

Je wil een strakke grindoprit, parkeerplaats of pad aanleggen. Daarvoor gebruik je uiteraard grindplaten (ofwel splitplaten)! Maar hoe leg je deze nu aan? Welke grindmatten zijn er geschikt voor je klus en waar moet je beginnen? In deze blog geven we je een aantal tips om als een professional grindmatten te leggen!

De fundering voor grindmatten

Start met een goede fundering, dit betekent een zandbed die stevig is aan getrild. Bij een siertoepassing kunt u gemakkelijk volstaan met een laag straatzand of ophoogzand. Bij echt zware belasting is het van belang een gebroken puin ondergrond te hebben om verzakken te vorkomen. De eerste stap bestaat dus uit het afgraven van je ondergrond. De zwarte grond wordt veelal afgevoerd en er wordt zand en/of puin aangebracht en afgetrild. De benodigde laagdikte voor middelmatige belasting is 25 cm, voor een lichte belasting kan 15-20 cm volstaan. Veelal wordt dit door een aannemer uit handen genomen. U kunt dit echter natuurlijk ook zelf uitvoeren! Check hier onze opties voor zand!

Egaliseer de ondergrond

Na het aanbrengen van de ondergrond is het tijd om de grond te egaliseren. Om te egaliseren is het aan te raden een dunne laag (3-5cm) materiaal te hebben welke makkelijk gevlakt kan worden. Dit kan o.a. met Breekzand, Lava of ander fijn grint (denk aan 0/2 of 0/4 mm). Ook deze laag dient afgetrild te worden. Wanneer er al straatzand of ophoogzand ligt kan er uiteraard met deze laag geëgaliseerd worden.

Het is ook aan te raden om een kantopsluiting aan te brengen, hierdoor blijft je grind en de grindmatten netjes op de plek liggen!

Plaatsen van grindmatten

Je bent klaar om de grindmatten te leggen! Je legt de platen in halfsteens verband direct op de egalisatie laag. De platen hoeven niet aan elkaar gekoppeld te worden maar kunnen direct tegen elkaar aangelegd worden. Het worteldoek overlapt waardoor de platen bij elkaar blijven te liggen. De randen passen perfect over elkaar waardoor het geheel goed aansluit. Er zijn geen grondpennen of bevestigingen nodig onder vlakke omstandigheden. Om de platen op maat te maken kun je ze gemakkelijk met een handzaag op maat maken. Zoals eerder vermeld is het wel aan te raden de buitenranden af te kaderen met kant opsluitingen. Zo voorkom je dat het grind verplaatst of de platen aan de rand verschuiven.

Tips;

  • Houdt tussen de kantopsluiting en de platen rondom altijd ruimte van 5 cm vrij. Zo voorkom je beschadiging door uitzetting en krimping door temperatuurverschil.
  • Breng daarnaast ook elke ±7m een kier aan van 5cm om temperatuurverschillen op te vangen.

Grindmatten vullen en klaar!

Nu komt het leukste gedeelte van de klus; de grindmatten afvullen! Dit is een eenvoudigere klus, je stort eenvoudigweg het grind of split in de platen. Let er hierbij op dat er niet met extreem zwaar materieel over de platen gereden wordt. Deze zijn zonder vulling minder belastbaar. De benodigde laagdikte is 5-6 cm, zodoende is per 20 m2 1 m3 grind of split benodigd. Hierbij steekt het grind/split ca. 2-3cm uit boven de rand van de platen. Verdeel het grind overal goed over de platen, zodat alle platen volledig gevuld worden. Zorg dat er altijd iets grind of split over is op later nog bij te vullen.

Tips voor de vulling van de platen;

  • Voor een siertoepassingen zijn alle soorten grind/split geschikt. Wordt het geheel belast, kies dan een soort die voldoende hard is (om vergruizing/ breken te voorkomen).
  • Zowel grind (rond) en split (hoekig) zijn geschikt voor de grindmatten. Grind rolt iets meer, maar loopt iets prettiger dan split. Split vormt een steviger geheel en heeft een robuuste uitstraling.
  • Het minimale formaat voor de vulling is 5 mm. Voor split is het maximale formaat 20 mm, voor grind is dit 25 mm.

De lagen op een rijtje

  1. Fundering: Onderlaag van puin of zand afhankelijk van de belasting
  2. Egalisatie: Fijne korrel van breekzand of straatzand
  3. Splitplaten
  4. Vulling: Grind of split in een laagdikte van 5-6cm.

Nog vragen? Mail ons op; info@bodemgigant.nl
Of; bekijk hier ons aanbod aan grindmatten!

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons