Skip to content
Easygravel3XL-grindmatten-splitplaten

Kiezen voor Split of Grind?

Bij het ontwerpen van tuinpaden, opritten of als decoratie in de tuin, sta je voor de keuze tussen twee populaire materialen: split en grind. Hoewel ze op het eerste gezicht veel op elkaar lijken zijn ze toch verschillend. Welke past het best bij mij? Hoeveel heb ik dan nodig? En wat kost het? Na het lezen van deze blog weet jij wat je moet kiezen.

Het verschil tussen split of grind

Als je kijkt, lijken split en grind best veel op elkaar. Maar eigenlijk zijn ze best anders. Ze zijn allebei goed voor je tuin, maar op hun eigen manier. Ze zien er anders uit en zijn goed voor verschillende dingen in de tuin, zoals looppaden of als decoratie. Split is meer hoekig en blijft beter liggen, en grind is ronder en voelt fijner onder je voeten.

Wat is Grind?

Grind bestaat uit afgeronde stenen, meestal verzameld uit rivierbeddingen. Het heeft een gladde textuur door natuurlijke erosie en is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. Grind is ideaal voor paden en opritten vanwege de afgeronde, comfortabele loopoppervlakte.

Wat is Split?

Split daarentegen is gebroken steen en heeft een meer hoekige vorm. Het wordt vaak geproduceerd door rotsen mechanisch te verkleinen. Deze hoekige vorm zorgt voor een stabielere ondergrond omdat de stenen beter in elkaar grijpen. Split is uitstekend geschikt voor tuinpaden, opritten en als decoratief element in de tuin.

Ardenner split in tuin en terras aangelegd

Wanneer kiezen voor Grind?

 • Natuurlijke Uitstraling: Grind is perfect voor een zachte, natuurlijke look. Het past geweldig in tuinen die zijn ontworpen met een natuurthema of dichtbij water, zoals bij vijvers of beekjes.
 • Loop- en Zitgebieden: Dankzij de afgeronde vorm van de steentjes, is grind heel comfortabel om op te lopen of zelfs op te zitten. Dit maakt het een uitstekende keuze voor tuinpaden waar je vaak loopt of voor patio’s waar je graag ontspant.

Populaire Grind

 • Kasteelgrind / Castle grind van bodemgigant

  Castle grind

  148,00219,00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Boerengrind

  Maasgrind/boerengrind

  112,00155,00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Wit grind bodemgigant

  Witte Limburgse grind 8/16mm

  123,00160,00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Beach pebbles zwart

  207,00510,00 Incl BTW.
  Opties selecteren

Wanneer kiezen voor Split?

 • Stabiliteit en Structuur: Met de hoekige vorm van split is het ideaal voor plaatsen in je tuin die een stevige ondergrond nodig heeft. Het is perfect voor opritten of paden waar je een stabiele loop- of rijoppervlakte wilt.
 • Moderne Uitstraling: Als je houdt van een strak en modern tuindesign, is split een goede keuze. De scherpe lijnen en diverse kleuren kunnen een eigentijdse flair aan je tuin geven.
 • Voor Goede Waterafvoer: Dankzij de structuur van split, kan water gemakkelijk wegstromen. Dit voorkomt plassen op paden en opritten, zelfs na zware regenval.

Populaire Split

 • Dolomiet 0/5mm split

  Dolomiet split / Gravier d’Or – 0/5mm – (halfverharding)

  141,00195,00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • yellow sun split

  yellow sun split

  129,00182,00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Ardenner split

  Ardenner split

  113,50142,00 Incl BTW.
  Opties selecteren
 • Icy blue grind 8/16 mm van bodemgigant

  Icy blue split

  93,00211,00 Incl BTW.
  Opties selecteren

Overweging bij keuze tussen Split of Grind

Wanneer je tussen split of grind moet kiezen voor je tuinproject, zijn er verschillende factoren om te overwegen. Split, met zijn kenmerkende hoekige vorm, biedt stabiliteit en is daarom perfect voor plekken waar een vaste ondergrond essentieel is. Het heeft ook een moderne uitstraling die goed past bij hedendaagse tuinontwerpen. Terwijl grind, met zijn afgeronde stenen, ideaal is voor paden en zitgebieden waar comfort onder de voet belangrijk is Daarnaast  sluit het gemakkelijk aan bij natuurlijke tuinstijlen. 

Prijs van Split of Grind

Een ander belangrijk aspect om in overweging te nemen is de prijs. Over het algemeen is split goedkoper dan grind. Wat het een voordelige optie maakt voor grote projecten. Denk ook na over het onderhoud dat elk materiaal nodig heeft en hun duurzaamheid op de lange termijn, evenals hoe ze de waterafvoer in je tuin beïnvloeden.

Heb ik grindmatten nodig?

Het kiezen voor grindmatten in je tuinprojecten brengt verschillende voordelen met zich mee, ongeacht of je nu kiest voor split of grind. Deze matten bieden een stabiele ondergrond die helpt bij het verminderen van verzakkingen en het minimaliseren van verschuiving, wat vooral nuttig is bij het gebruik van split. Dit materiaal heeft de neiging om beter in elkaar te grijpen, maar kan toch profiteren van de extra stabiliteit die grindmatten bieden. 

Grind kan gemakkelijk verspreiden en verplaatsen onder voetverkeer of door regenwater. Grindmatten houden deze stenen op hun plaats, waardoor paden en gebieden netjes blijven en veilig begaanbaar zijn. Bovendien bevorderen deze matten een uitstekende waterafvoer, waardoor plassen water en mogelijke erosie worden verminderd. Dit maakt grindmatten een slimme investering voor de duurzaamheid en functionaliteit van je tuinlandschap.

Tips voor de vulling van de platen;

 • Voor een siertoepassingen zijn alle soorten grind/split geschikt. Wordt het geheel belast, kies dan een soort die voldoende hard is (om vergruizing/ breken te voorkomen).
 • Zowel grind (rond) en split (hoekig) zijn geschikt voor de grindmatten. Grind rolt iets meer, maar loopt iets prettiger dan split. Split vormt een steviger geheel en heeft een robuuste uitstraling.
 • Het minimale formaat voor de vulling is 5 mm. Voor split is het maximale formaat 20 mm, voor grind is dit 25 mm.

Nog vragen? Mail ons op; info@bodemgigant.nl
Of; bekijk hier ons aanbod aan grindmatten!

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons