Skip to content
Hoeveel compost per m2

Hoeveel compost gebruiken per m2?

Een vraag die veel tuinliefhebbers hebben, is: “Hoeveel compost gebruiken per vierkante meter (m²)?” Het juiste antwoord op deze vraag is cruciaal voor het bereiken van een gezonde, bloeiende tuin. BodemGigant, uw expert in bodemverbeteraars, biedt u een uitgebreide gids om deze vraag te beantwoorden.

Het belang van Compost gebruiken

Voordat we ingaan op de specifieke hoeveelheden, laten we eerst het belang van compost in uw tuin benadrukken. De Branche Vereniging Organische Reststoffen heeft diverse documenten gepubliceerd met de voornaamste voordelen van het gebruik van compost.  Compost verbetert de bodemstructuur, verhoogt het vochtbehoud, voegt essentiële voedingsstoffen toe en bevordert de groei van nuttige micro-organismen. Het is een natuurlijke, duurzame manier om uw tuin te verrijken. Compost kopen voor uw project? Bekijk dan de producten van BodemGigant!

De juiste hoeveelheid compost gebruiken

De hoeveelheid compost die u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, waaronder het type bodem in uw tuin en het gebruik van de compost (bijvoorbeeld als bodemverbeteraar of mulch). Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

Compost voor bodemverbetering

  • Lichte Bodemverbetering: Voor algemene bodemverbetering adviseren we ongeveer 2-4 cm compost over het te behandelen gebied te verspreiden. Dit vertaalt zich naar 20-40 liter compost per m².
  • Intensieve Bodemverbetering: In gevallen waar de bodem sterk verbeterd moet worden, zoals bij zware kleigrond of zeer zandige grond, kan de hoeveelheid oplopen tot 5-6 cm. Dit komt neer op ongeveer 50-60 liter compost per m².

Compost voor mulchen

  • Mulchen: Als u compost gebruikt als mulch om onkruidgroei te onderdrukken en vocht vast te houden, adviseren wij een laag van 5-10 cm. Dit betekent 50-100 liter compost per m².
Hoeveel compost per m2
Hoeveel compost per m2

Tips voor het gebruik van compost

  1. Test uw bodem: Voordat u compost toevoegt, is het raadzaam om uw bodem te testen. Dit geeft inzicht in welke voedingsstoffen al aanwezig zijn en hoeveel compost nodig is.
  2. Gelijkmatig verspreiden: Zorg ervoor dat de compost gelijkmatig over het gebied wordt verspreid en licht in de bovenste laag van de bodem wordt ingewerkt.
  3. Water geven: Na het aanbrengen van compost, is het belangrijk om het gebied goed water te geven. Dit helpt de compost om zich te vermengen met de bodem en maakt de voedingsstoffen beschikbaar voor uw planten.

Conclusie compost per m2

Het gebruik van de juiste verhouding compost is essentieel voor het creëren van een vruchtbare, gezonde tuin. Bij BodemGigant bieden we compost van hoge kwaliteit in handige Big Bags, waardoor het gemakkelijk is om uw tuin van de juiste hoeveelheid compost te voorzien. Onthoud dat een beetje extra aandacht voor uw bodem een lange weg gaat naar het ondersteunen van levendige plantengroei en het behouden van een prachtige tuin.

Voor meer advies en een uitgebreid assortiment aan bodemverbeteraars, bezoek BodemGigant. Samen zorgen we voor een bloeiende toekomst voor uw tuin!

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons