Skip to content
Waarom grind op dak

Waarom grind op dak?

Grind op het dak is een veelvoorkomende aanblik op platte daken van garages, dakterrassen en andere constructies. Maar waarom kiezen zoveel mensen en bedrijven voor deze specifieke dakbedekking? In deze blog duiken we in de voordelen van grind op daken, verkennen we de geschikte soorten grind, en geven we tips voor het kiezen van het juiste dakgrind voor uw project.

De functie van dakgrind

Grind dient als ballastmateriaal dat voorkomt dat dakbedekking wegwaait. Dit is vooral belangrijk op locaties waar sterke wind kan voorkomen. De ronde vorm van het grind minimaliseert de kans op schade aan de dakbedekking. Ook is het een bescherming tegen lekkage. Aangezien dakbedekking kwetsbaar is, helpt grind met zijn ronde vorm te voorkomen dat scherpe hoeken door de dakbedekking heen prikken, wat lekkage zou kunnen veroorzaken.

Geschikte soorten grind voor dakbedekking

Niet alle grindsoorten zijn geschikt voor gebruik op daken. De voornaamste eis is dat het grind rond moet zijn om schade aan de dakbedekking te voorkomen. Hier zijn enkele aanbevolen soorten grind van BodemGigant die ideaal zijn voor gebruik op platte daken:

Voor een compleet overzicht van geschikte grindsoorten, bezoek onze pagina over grind en split.

Waarom grind op dak

Dit zijn de voordelen van grind op uw dak

  • Temperatuurregulatie: Grind absorbeert de warmte van het dak, wat vooral in de warme zomermaanden een groot voordeel is. Het houdt uw dak koeler en draagt bij aan een aangenamere temperatuur binnen.
  • UV-bescherming: Door de UV-straling van de zon tegen te houden, helpt grind de levensduur van uw dakbedekking te verlengen. Dit is cruciaal voor het behoud van de kwaliteit van het dak op de lange termijn.
  • Extra ballast: Vooral op platte nieuwbouwdaken die op een betonnen ondergrond zijn gelegd, voegt grind extra ballast toe als bescherming tegen het opwaaien van de dakbedekking.
  • Mooiere uitstraling: Voor dakterrassen en zichtbare daken biedt grind niet alleen praktische voordelen, maar ook een strakker uiterlijk.

Tips voor het gebruik van grind op platte daken

  1. Kies de juiste maat: Een zeefmaat van 16/32 mm wordt over het algemeen aanbevolen, maar bij gebruik van grindplaten kan een kleinere maat ook geschikt zijn.
  2. Laagdikte: Een laagdikte van minimaal 4 cm wordt geadviseerd voor optimale bescherming en functionaliteit.
  3. Onderhoud: Hoewel dakgrind onderhoudsarm is, kan groene aanslag en mosvorming voorkomen. Regelmatig schoonmaken met een natuurlijk anti-groene aanslagmiddel kan helpen het grind schoon te houden.
  4. Gebruik geen split: Stenen met hoekige randen is voor bedekking van een plat dak niet geschikt, door de scherpe randen kunnen er beschadigingen ontstaan. Ook is er een aantal soorten grind niet geschikt genoeg omdat deze ook stukjes gebroken grind kunnen bevatten. Bij twijfel kunt u altijd een gratis handmonster aanvragen.

Grind op het dak biedt meerdere voordelen, van het voorkomen van opwaaien van de dakbedekking tot het verbeteren van de temperatuurregulatie. Door het kiezen van de juiste soort grind en het volgen van de aanbevolen richtlijnen, kunt u zorgen voor een duurzame en esthetisch aantrekkelijke dakbedekking. Voor uw dakgrind behoeften staat BodemGigant klaar met een breed assortiment aan geschikte grindsoorten. Ontdek de mogelijkheden en maak van uw platte dak een functionele en mooie ruimte.

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons